Girlanda: Witaj w grupie Pingwinki

0
418
Girlanda: Witaj w grupie Pingwinki

Girlanda: Witaj w grupie Pingwinki. Pingwiny żyją w grupach na krze lodowej. Są to ptaki, które nie potrafią latać. Najwięcej gatunków pingwinów można spotkać w okolicach Nowej Zelandii. Występuje tam 17 gatunków. Pingwiny żyją w stadach na krze lodowej na Antarktydzie i w Ameryce Południowej.

Jeżeli szukasz materiałów na rozpoczęcie roku szkolnego zapraszam cię tutaj

rozpoczęcie roku

Fakty o pingwinach:

  • Pingwiny żyją na naszej planecie od ponad sześćdziesięciu milionów lat, co potwierdzają wykopaliska archeologiczne i badania porównawcze. Jednak w XVI wieku pingwin był uważany za dość nietypową gęś.
  • Krótki ogon pingwina pełni funkcję steru podczas pływania.
  • Najmniejszym gatunkiem pingwina jest pingwin mały. Niemowlę pingwina małego ma około 40 centymetrów wzrostu i waży około 1,1 kilograma.
  • Naukowcy zauważyli, że pingwiny często jedzą kamienie. Powodem tego nie jest brak pożywienia, a wręcz przeciwnie. Kamienie pomagają rozdrobnić ich jedzenie, a ich waga pomaga im nurkować głębiej.
  • Sposób w jaki ludzie reagują na łaskotki jest taki sam jak u pingwinów.
  • Pingwiny cesarskie mogą osiągać nawet 120 centymetrów wielkości.
  • Stanie w pozycji wyprostowanej to jedyna cecha odróżniająca pingwina od innych ptaków, które używają nóg jako płetw.
  • Pingwin może zanurkować na głębokość do pół kilometra, a niektóre mogą przebywać pod wodą nawet przez pół godziny.

Girlanda: Witaj w grupie Pingwinki

Pingwiny należą do tych zwierząt, które warto poznać bliżej, zwłaszcza że są to niezwykle urocze ptaki.

</script>
Girlanda: Witaj w grupie Pingwinki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj